Misiunea noastră este de a educa și informa civic cetățenii pentru a-și exercita în mod real și benefic comunității, drepturile și îndatoririle civice.

Ultimele clipuri adaugate

AEGIS ASHORE SITE – DEVESELU BASE, PRIMUL AN

A trecut un an de la ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la componenta din România a scutului antirachetă. Luni, 28 octombrie 2013, la Baza Militară Deveselu (județul Olt) a avut loc ceremonia oficială de marcare a începerii lucrărilor principale de construcție la componenta din România a scutului antirachetă. Au participat Traian Băsescu, președintele României, Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice în MAE, conducător al negocierilor cu SUA pe dosarul scutului antirachetă, James Miller, adjunctul secretarului Apărării al SUA pentru politica de apărare, Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct NATO, Sorin Ducaru, asistent al Secretarului General al NATO pentru amenințări emergente de securitate, reprezentanți ai ministerelor de Externe din Polonia și Turcia, state care găzduiesc sau vor găzdui componente ale sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, ofițeri superiori români și ai statelor membre NATO. Parte a programului antirachetă al SUA pentru Europa (European Phased Adaptive Approach), Baza Militară Deveselu este prevăzută să atingă capacitatea operațională la orizontul anului 2015. Baza Deveselu va constitui contribuția României și un element important al arhitecturii sistemului de apărare antirachetă dezvoltat de NATO. Baza de la Deveselu va găzdui interceptori antirachetă, o componentă a scutului american care include facilități în Turcia, Polonia sau Marea Mediterană. Baza din județul Olt va deveni operațională, potrivit calendarului agreat, în anul 2015. Participarea României presupune amplasarea de interceptori tereștri și a unui sistem radar destinat dirijării acestora. Sistemele radar destinate descoperirii țintelor vor fi găzduite de alte state. România nu trebuie nici să cumpere rachete interceptoare SM-3, nici să plătească pentru instalarea sau amenajarea locației propriu-zise a acestora pe teritoriul României. Cheltuielile pentru realizarea sistemului sunt suportate de către SUA, România punând la dispoziție doar locația pentru interceptori. Orice alte eventuale costuri vor face obiectul negocierii bilaterale. În ceea ce privește fondurile alocate de SUA, costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fosta baza aeriană de la Deveselu (jud. Olt) se ridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual pentru funcționarea sistemului. Sistemul din România este de dimensiune redusă și, potrivit autorităților, nu are potențialul de a modifica echilibrul strategic în Europa. Pe teritoriul României vor fi instalate trei baterii, adică 24 de rachete interceptoare SM-3.
În comuna olteană vor ajunge circa 200 de militari americani, iar ,,scutul,, se va întinde pe o suprafață de 220 de hectare, din cele 700 ale UM 01871.

  • Evaluaţi acest articol
    (0 voturi)
  • Publicat în Stiri
  • Citit 1802 ori
înapoi la partea de sus

Toate articolele

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4