Misiunea noastră este de a educa și informa civic cetățenii pentru a-și exercita în mod real și benefic comunității, drepturile și îndatoririle civice.

Ultimele clipuri adaugate

Ziua Internațională a Nevăzătorilor

În România trăiesc 3.200 de copii și 106.588 adulți cu handicap vizual, conform unei statistici publicate la 30 iunie de către Direcția Generală pentru Protecția Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Dintre aceștia, 1.116 copii și 54.559 adulți sunt încadrați la gradul 'grav' de handicap.

Ziua Internațională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varșovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a 'Zilei bastonului alb', instituită de președintele american Lyndon Johnson, în 1964.

Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere și, totodată, un simbol al independenței. De secole nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea, în perioada dintre cele două războaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător, începând din Europa și apoi răspândindu-se în America de Nord.
James Biggs, un fotograf englez din Bristol, susține că el a inventat bastonul alb, în 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi. Nu au trecut zece ani și bastonul alb și-a făcut prezența în societate. În februarie 1931, Guilly d'Herbemont a lansat o mișcare națională privind folosirea bastonului alb de către nevăzătorii francezi. Campania fiind mediatizată pe larg în ziarele englezești, ea a fost adoptată și de Marea Britanie. Acțiunea a fost sponsorizată de Cluburile 'Rotary'.

Introducerea bastonului alb în America de Nord i se atribuie Clubului Internațional 'Lions'. În 1930, un membru al clubului George A. Bonham a realizat că bastonul negru nu este prea bine văzut de șoferi. Clubul 'Lions' a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto. În 1931, clubul a început un program național, în SUA, de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. În anii '20-'30, nevăzătorii mergeau ținând bastonul diagonal în fața lor într-o poziție fixă. Dar atunci când veteranii orbi din Al Doilea Război Mondial s-au întors în America, forma și modul de utilizare a bastonului alb au fost iarăși schimbate, în încercarea de a-i ajuta pe veterani să se reîntoarcă la o viață activă.
Pe la începutul anilor 1960, mai multe organizații statale și agenții de readaptare, care ofereau servicii nevăzătorilor și celor cu deficiențe de vedere, au făcut presiuni asupra Congresului american pentru a desemna ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca 'Ziua bastonului alb' în toate statele din SUA. Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis Rezoluția HR 753, prin care îl autoriza pe președintele SUA să proclame ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca fiind 'Ziua bastonului alb'.

  • Evaluaţi acest articol
    (0 voturi)
  • Publicat în Stiri
  • Citit 1397 ori
înapoi la partea de sus

Toate articolele

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4