Misiunea noastră este de a educa și informa civic cetățenii pentru a-și exercita în mod real și benefic comunității, drepturile și îndatoririle civice.

Ultimele clipuri adaugate

Scutul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit la sediul M.Ap.N., cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, şi înalţi oficiali ai Departamentului de Stat şi Departamentului Apărării din SUA.

"Exerciţiile militare bilaterale, prezenţa navelor militare americane în portul Constanţa şi a militarilor SUA la Mihail Kogălniceanu, ca şi sprijinul acordat de partea americană în cadrul NATO sunt acţiuni care demonstrează că Parteneriatul româno-american este unul valoros, funcţional şi important pentru România", a spus ministrul Duşa oficialilor americani, accentuând faptul că partea română doreşte permanentizarea, extinderea şi întărirea rolului bazei de la Mihail Kogălniceanu, în contextul de securitate actual. Referindu-se la capabilitatea anti-rachetă de la Deveselu, ministrul apărării naţionale a apreciat că, până în prezent, atât România, cât şi Statele Unite şi-au respectat termenele în îndeplinirea sarcinilor agreate pentru operaţionalizarea sa, iar anul viitor vor fi continuate activităţile ce vizează asigurarea infrastructurii necesare şi a sistemelor de comunicaţii.
Un alt subiect discutat a fost situaţia de securitate din flancul estic şi modul în care aceasta o influenţează pe cea din zonă. "Salutăm încă o dată faptul că SUA rămân ferm hotărâte să contribuie la asigurarea securităţii ţării noastre şi la promovarea solidarităţii NATO, fapt ce a permis implementarea pachetului de măsuri de reasigurare a aliaţilor şi adoptarea deciziilor strategice la noile realităţi", a concluzionat ministrul Duşa.

Rose Gottemoeller a caracterizat drept foarte bună cooperarea bilaterală, apreciind că numeroasele exerciţii organizate în comun continuă să sporească coeziunea dintre militarii români şi americani. Sistemul de apărare antirachetă al NATO din Europa nu ameninţă Rusia, ci are drept scop consolidarea stabilităţii în regiune, a declarat Rose Gottemoeller, vice-secretar de stat al SUA. „Mijloacele limitate ale sistemului (în Europa) nu sunt capabile să ameninţe potenţialul nuclear al Rusiei şi nu reprezintă un pericol la adresa stabilităţii în regiune”, a spus Gottemoeller. Oficialii americani au subliniat importanţa capabilităţii de la Deveselu pentru dezvoltarea capacităţilor NATO de apărare antirachetă, prin întărirea legăturii transatlantice între SUA şi aliaţii europeni.
Un alt element de discuţie a fost legat de contribuţia României în Afganistan, partenerul american remarcând profesionalismul militarilor români şi accentuând importanţa cooperării viitoare.
Foto: U.S. Navy
  • Evaluaţi acest articol
    (0 voturi)
  • Publicat în Stiri
  • Citit 1243 ori
înapoi la partea de sus

Toate articolele

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4