Misiunea noastră este de a educa și informa civic cetățenii pentru a-și exercita în mod real și benefic comunității, drepturile și îndatoririle civice.

Ultimele clipuri adaugate

Ziua Internaţională a Internetului

Data de 29 octombrie a fost aleasă pentru a marca succesul unui grup de cercetători americani de acum 45 de ani. Aceștia au reușit în anul 1969 să transmită un mesaj de la un calculator la altul, punând astfel bazele rețelei care va fi cunoscută mai târziu sub numele de „internet”.

Ziua Internaţională a Internetului este sărbătorită în fiecare an pe 29 octombrie. În această zi, în urmă cu 45 de ani, în anul 1969, Charley Kline de la UCLA (California) a încercat pentru prima dată să se conecteze online. Kline a transmis de la un calculator SDD Sigma 7 găzduit în universitate, mesajul format din cuvântul „login“ către un calculator SDD Sigma 7 de la Stanford Research Institute, utilizând reţeaua ARPAnet. La prima încercare, după transmisia primelor două litere, „l“ şi „o“ ale cuvântului „login“, conexiunea s-a pierdut. Aşa au fost puse bazele ARPAnet, reţeaua care avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.

În 1970 s-a creat o reţea între Harvard şi MIT. În 1971 s-au pus bazele emailului. Programatorul Ray Tomlinson a implementat un sistem de comunicare care presupunea despărţirea numelui utilizatorului de cel al computerului cu simbolul „@“. În 1973, reţeaua ARPAnet se extindea şi peste ocean. University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere. Pe atunci, 75% din toată activitatea de pe ARPAnet consta din trimiterea de emailuri. Un an mai târziu apărea conceptul TCP/IP. Acesta presupunea ca reţeaua să nu mai fie gestionată de un singur punct de control, ci informaţiile să ajungă de la un computer la un altul cu ajutorul unui protocol de transmisie.

La popularizarea Internetului la scară globală a contribuit o invenţie din 1977: modemul pentru PC. Acesta a fost dezvoltat de Dennis Hayes şi Dale Heatherington. În 1990 a apărut primul provider de servicii de Internet prin dial-up, numit The World. În acelaşi an, ARPAnet a încetat să existe, iar Berners-Lee a terminat de programat WWW-ul, definind şi standardele HTML, HTTP şi URL. În 1991 a apărut prima pagină Web. Aceasta avea scopul de a explica ce este, de fapt, World Wide Web. Următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet. În 1989, Tim Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wide Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţii de la CERN că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor.

România a intrat în era Internetului în urmă cu 15 ani, domeniul „.ro“ fiind pentru prima dată alocat unui computer din cadrul Institutul pentru Cercetări în Informatică.

  • Evaluaţi acest articol
    (1 Vot)
  • Publicat în Stiri
  • Citit 1606 ori
înapoi la partea de sus

Toate articolele

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4