Misiunea noastră este de a educa și informa civic cetățenii pentru a-și exercita în mod real și benefic comunității, drepturile și îndatoririle civice.

Ultimele clipuri adaugate

O parte a filosofiei de viata a romanilor

Superficialitatea. Va vine sau nu sa credeti, superficialitatea caracterizeaza poporul roman. Este o parte a filosofiei de viata a romanilor. Superficialitatea avand ca principiu de baza formula merge si asa, se manifesta peste tot: in economie, in administratie, in politica, mai ales. Dar cel mai vizibil in relatiile interumane. Superficialitatea se bazeaza pe obisnuinta, care-i a doua natura cum se spune, de a pune etichete. X vorbeste bine sau rau, dar al cui este? Daca nu-l consideram apartinand cuiva in mod explicit nu-l luam in considerare. Nici de bine nici de rau. Ziarul Y, postul de radio sau tv X, al cui e? Sau forma de exprimare cea mai cea - cutare? are oameni. Si auzi spunandu-se: are oameni peste tot, in politie, la parchet, la primarie, la parlament. Foarte vizibila este superficialitatea romanilor cand folosesc minunatele noastre proverbe. Proverbele sunt folosite doar pentru prima jumatate a lor. Exemplu: Ochii care nu se vad se uita... Orice cal ajunge gloaba... Capul plecat sabia nu-l taie... Acest ultim proverb se pare ca este caracteristica existentei noastre civice. Toti spun ca asa sunt aceste proverbe si nu-i chip sa le schimbi parerea. In realitate ele ne invata de bine, dar cine sta sa se gandeasca la asta in aceste momente de autosuficienta. Forma lor completa prezentata de Anton Pann pentru luminarea romanilor este urmatoarea:
Ochii care nu se vad se uita, iar cei care se vad prea des se scuipa.
Orice cal ajunge gloaba, dar nu orice gloaba a fost si cal la vremea ei.
Capul plecat sabia nu-l taie, dar te obliga sa tii popul sus. Sa ti-o traga tatarii, turcii, austro-ungari, fanariotii in numele turcilor, tzaristii, nemtii de vreo 2 ori, sovieticii, iar acum bancile si guvernantii pe care, culmea culmilor, tot noi avem grija sa-i votam.
Tare de tot superficialitatea asta!

  • Evaluaţi acest articol
    (0 voturi)
  • Publicat în Pamflet
  • Citit 946 ori
Mai multe din această categorie: « Nu sunt pamantean! Despre carte si prostie »
înapoi la partea de sus

Toate articolele

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4