Misiunea noastră este de a educa și informa civic cetățenii pentru a-și exercita în mod real și benefic comunității, drepturile și îndatoririle civice.

Ultimele clipuri adaugate

Reforma - taiere dintr-o data sau de mai multe ori?

Esentele kapitalismului sunt consumul si profitul, strans legate intre ele. Dupa evenimentele din decembrie 1989, numite impropriu revolutie (vezi ultimele dezvaluiri), s-a pus cu stringenta problema alegerii modelului de kapitalism care sa duca la propasirea poporului roman. Si au inceput sa-si dea cu parerea: noii politicieni (tot cei vechi), noii analisti (tot cei vechi), proaspata mass-media. Si dai cu exemple peste exemple, cu pareri, cu modele, toate in numele unui nou zeu –REFORMA, reforma totala mai bine zis. Din toata vorbaria, pardon, am vrut sa spun analiza generala, doua teme au invins. Cum sa fie taiata coada cainelui (citeste aplicarea reformei), taiata dintr-o data sau in 2-3 etape in timp, si comentarea modelelor economice din randul carora au atras atentia cel japonez, cel suedez si cel olandez.
Modelul japonez a picat imediat pentru ca pilonul de baza era de peste 40 de ani tocmai ministerul planificarii. Prea semana cu Comitetul de Stat pentru Planificare din socialism. Cel suedez a atras prin uriasa componenta de protectie sociala, elemente socialiste, deci… Si dintr-o data a stralucit modelul olandez. Expresia favorita – domnule, tara celor o suta de mii de pravalii este solutia pentru romani. Entuziasm si euforie generale. Si cineva pune punctul pe i. O suta de mii de pravalii posibile pentru ca in Olanda sunt uzinele concernului Philips, cel mai mare port al lumii – Amsterdam, unde se afla si cel mai mare centru de prelucrare si comercializare al diamantelor. De lalele nu mai pomenim. Deci olandezii aveau de unde castiga banii pe care sa-i cheltuiasca in cele o suta de mii de pravalii. In tot acest timp tocam la greaua mostenire a mormanului de fiare vechi din industria lasata de Ceausescu. Asa ca … olandeza s-a dovedit prea grea. Si romanii, cei mai viteji si bravi dintre europeni, nu-mi aduc aminte care istoric a spus asta, au inceput edificarea kapitalismului cu diversele sale forme: kapitalismul de cumetrie, kapitalismul de lichidare a avutiei nationale, a poporului roman, precum si alte forme mai mult si mai putin virulente. Dupa lupte seculare care au durat 20 de ani, tranzitia a luat sfarsit printr-un comunicat oficial, iar poporul nostru socialist a devenit consumist, adica celula de baza a kapitalismului, generand profit. Dar taind salariile, pensile, ajutoarele sociale, producand cat mai multi someri, nu se mai cumpara si nu se mai vinde nimic, nu se mai genereaza profit. Urmeaza cel mai mare experiment din lume. O tara, un popor, adica noi, o democratie kapitalista fara industrie, fara agricultura, fara salariati, fara profit, fara bani de taxe si impozite, sanatatea in pamant, educatia in aer si o datorie imensa. Reforma va reusi si va fi vizibila cu ochiul liber pentru cei care intre timp nu au inchis definitiv ochii. Ah!, uitasem sa va spun despre cealalta tema. Taiatul cozii. Adevarul este ca pentru a taia coada fie dintr-o data, fie in mai multe etape, trebuie mai intai sa prinzi cainele fara sa te muste.

  • Evaluaţi acest articol
    (0 voturi)
  • Publicat în Pamflet
  • Citit 916 ori
înapoi la partea de sus

Toate articolele

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4